.

.
.

[Vevheader]

Når sidene er ferdige, skal du legge dem ut på nettet sånn at de også er tilgjengelige for andre. Hvis du har en egen nettleverandør, så har du etter all sansynlighet fått tilgjengelig plass på en server til å legge ut hjemmesiden din. De fleste nettleverandører har bra beskrivelser på hvordan du gjør dette på sine medlemssider. Det eneste du trenger for å få lagt ut sidene dine, er et ftp-program, et brukernavn og et passord. De to siste får du hos leverandøren din, program finner du på nettet.

Har du ikke egen nettleverandør, finnes det flere såkalte web-hoteller som gir rikelig med gratis plass til hjemmesiden din. Noen av disse virker desverre svært ustabile, slik at du kan risikere at sidene dine plutselig er borte. Du må også akseptere reklamebannere på sidene dine som en gjenytelse for den gratis plassen du får.

Når du registrerer deg hos et slikt web-hotell får du et brukernavn og et passord som du skal bruke når du legger ut sidene dine, og når du oppdaterer. Noen web-hoteller har web-basert overføring av filer, andre krever at du bruker et ftp-program. Begge måtene å gjøre dette på er like enkle, men det tar lengre tid å overføre filene via web. Fordelen er at du kan bruke nettleseren din og dermed ikke er avhengig av et eget program for filoverføring.

Det har liten hensikt å beskrive i detalj hvordan du legger ut sidene dine her da det er avhengig av hvilken leverandør og eventuelt hvilket ftp-program du velger å bruke. Jeg vil heller anbefale deg å lese godt beskrivelsene til nettleverandøren, web-hotellet og/eller ftp-programmet ditt.

På pekersiden finner du både lenker til gode ftp-programmer og noen web-hoteller du kan ta en kikk på om du ikke har din egen nettleverandør. Det finnes nok mange flere gratis web-hoteller enn de jeg har tatt med, men jeg har kun pekere til de web-hotellene jeg har litt erfaring med.

SOLs medlemssider finner du gode beskrivelser på hvordan du laster opp sider ved hjelp av forskjellige ftp-programmer. Beskrivelsen er i første omgang ment for dem som har hjemmesider hos SOL, men kan også brukes som en enkel innføring i bruk av ftp-programmene WS-FTP og CuteFTP for Windows og Fetch for Mac.

.

[Tips]

Når du oppdaterer noen av filene dine og i etterkant legger de oppdaterte ut på serveren, så er det ikke nødvendig å overflytte flere filer enn de du har ordnet på og/eller forandret. Gamle filer med samme navn blir automatisk overskrevet når du legger ut nye oppdateringer. De andre lar du ligge urørte.

Pass på at du rydder opp i de filene du har liggende på serveren av og til. Slett gamle, ubrukte filer fra serveren etter hvert sånn at du slipper at det blir rotete og at det ligger uoverkommelig mange ubrukte filer og tar opp unødvendig plass.


Lill Berg Nordheim, 20©00