.

.
.

[Tipsheader]

Gå til ordlisten. - Oversikt over tagger
Fargekoder - For den mer avanserte


Nyttige tips (og oppsummering).

[Knapp] Legg alle filene du skal bruke i en og samme mappe, «WWW». Her skal du også lagre alle HTML-dokumentene og filene som hører til sidene dine.

[Knapp] Når du har laget grunnkonseptet på hvordan du vil at sidene dine skal se ut, har valgt bakgrunn, tekstfarge, font og linkfarger vil jeg anbefale at du lagrer et eksemplar av denne som en mal du kan bruke til hver av sidene du skal ha siden. (Lagre denne i www-mappa sammen med resten av tingene du skal bruke. Kall den mal.htm(l).) På denne måten slipper du gjøre dette mer enn en gang, og ikke minst; Alle sidene blir like.

[Knapp] Bruk så små bildefiler som mulig. Det er viktigere at de som besøker siden din gidder vente på nedlastingen av siden enn at bildene skal være i topp kvalitet. Tar siden lang tid å åpne risikerer du bare at besøkende går videre i stedet for å vente.

[Knapp] Skal du ha flere store bilder på en side, vil jeg anbefale at du heller lager klikkbare thumbnails. Når du klikker på miniatyren kommer du til en side som viser bildet i full størrelse. På den måten unngår du at mange store bilder gjør siden tung å laste ned.

[Knapp] I stedet for å bruke Header 1 til overskrift på en side, kan du lage overskriften som en bildefil. Jeg lager disse ofte ved hjelp av «Word Art» i Microsoft Word, kopierer dem til utklippstavlen ved hjelp av «Print Scrn»-tasten og redigerer dem i LView Pro, eller jeg lager dem ved hjelp av et 3D-program som heter «Cool 3D» fra Ulead. Når jeg lagrer dem i Gif 89a-format kan jeg velge vekk bakgrunnsfargen sånn at kun teksten synes. Se også om transparente gifs på bildesiden.

[Knapp] Det kan være lurt å være svært konsekvent med hensyn til å bare bruke små bokstaver når du gir navn til filene dine. Dette fordi Windows 95/98 ikke skiller mellom store og små bokstaver, mens web-serveren du senere legger sidene dine ut på gjør det. Dette kan bl.a. føre til at bilder ikke viser når de kommer på nettet fordi du skrev stor bokstav der det skulle være liten, selv om det fungerer fint når du arbeider på din egen maskin. Er du konsekvent med hensyn til dette, slipper du frustrasjoner mens du leter etter «hva som gikk galt».

[Knapp] Unngå all bruk av norske tegn (æ, ø og å) i filnavn og header, ikke alle nettlesere tackler dette like godt. Bruk heller ikke mellomrom i filnavnene.

[Knapp] En datamaskin må ha fonten du bruker på hjemmesiden installert for å kunne lese din webside slik du har tenkt. Om du bruker en skrifttype som ikke finnes på maskinen til den som besøker siden din, vil en standard font bli valgt i stedet. Dette kan bli alt annet enn stilig. For å unngå dette bør du velge en av de sikre fontene (jfr. «Font» i ordlisten).

[Knapp] Hvis du finner noe på en nettside som du kan tenke deg å prøve ut, kan du se på kodene som er brukt ved å gå inn i kilden av HTML-dokumentet. «Kilde»/«Source» finner du som et eget valg i «Vis»/«View»-menyen til nettleseren din. Bruker du Internet Explorer viser kilden som et notisblokkdokument. Du kan forresten sette opp Opera sånn at kilden der også viser som et notisblokkdokument.

ordliste

Ordliste

[Knapp]Animasjon: Flere bilder i gif-format som er satt sammen til ett bevegelig bilde. Brukes ofte på hjemmesider for å skape liv (og svært ofte rot og uro også). Fungerer omtrent som en liten tegnefilm.
[Knapp]Browser: Se «nettleser».
[Knapp]CSS: Forkortelse for Cascading Style Sheets. En HTML-spesifikasjon som gir Web-utviklere mer kontroll over hvordan nettsider vises i nettleseren. Med CSS kan Web-utviklere lage stilark (style sheets) som beskriver hvordan siden skal se ut, f.eks. typografisk informasjon (skrifttyper, størrelser, osv) og hvordan de ulike elementene på siden skal se ut. Dette stilarket kan så knyttes til en hvilken som helst Web-side. CSS versjon 2 inneholder også støtte for XML, nedlastbare skrifttyper, osv.
[Knapp]Demoversjon: Prøveversjon av et program. Mangler ofte viktige funksjoner, men gir en pekepinn på hvordan programmet fungerer slik at man lettere kan vurdere om dette er noe man kan ha nytte av før man kjøper.
[Knapp]Editor: Program som f.eks. brukes til å redigere kildekoder, eller tekstfiler. Er egentlig et enkelt tekstbehandlingsprogram. Notisblokk er en slik editor.
[Knapp]Font: Skrifttype. I web-sammenheng er Arial, Times New Roman og Comic Sans MS «sikre» valg da disse finnes på de fleste datamaskinene.
[Knapp]Frames: Se «rammer».
[Knapp]Freeware: Gratis dataprogrammer du kan bruke, videreutvikle og gi videre uten noen form for begrensninger.
[Knapp]FTP: File Transfer Protocol. Standard for å overføre filer på nettet. Er mye raskere enn overføring via web. Blir ofte brukt for å overføre hjemmesider til server, selv om noen nettsteder tilbyr overføring via web.
[Knapp]GIF: Graphics Interchange Format. Et bildeformat som egner seg veldig godt på Internett. Inneholder 256 farger (8 bits farger). En Gif 89a fil kan ha gjennomsiktige (transparente) farger. (Se bildesiden for eksempel.)
[Knapp]HTML: Forkortelse for Hyper Text Markup Language. Språket som brukes for å lage dokumenter på verdensveven. Benytter tags for å strukturere tekst i overskrifter, avsnitt, lister og tabeller, hyperlinker osv.
[Knapp]HTTP: Forkortelse for Hypertext Transfer Protocol. Underliggende protokoll som brukes av www, definerer hvordan meldinger formateres og overføres, samt hvordan web-servere og nettlesere skal svare på ulike kommandoer. Se også «URL».
[Knapp]Hyperlink: Henviser deg til et annet sted på den siden du er på, til en ny side eller et helt annet sted på webben. Ved å klikke på slike hyperlinker navigerer du rundt på verdensveven,
[Knapp]Image map: Betyr bildekart. Et image map program kan dele inn et valgfritt bilde i flere klikkbare deler. Min meny til venstre er et slikt bildekart. I dette tilfellet består ett og samme bilde av 12 forskjellige klikkbare deler som igjen viser til 12 forskjellige sider denne hjemmesiden består av.
[Knapp]Java-applet: Små applikasjoner skrevet i programmeringsspråket Java. Kjøres inn fra en annen applikasjon, og inn i f.eks nettleseren.
[Knapp]Java-Script: Skriftspråk fra Netscape som er laget for at web-utviklerne skal kunne legge tilleggsfunksjoner på sine nettsider. Bl.a. animerte trykknapper. Java-Script skrives direkte inn i HTML-kilden (i motsetning til java-applets som er frittstående applikasjoner.)
[Knapp]JPG/JPEG: Forkortelse for Joint Photographic Experts Group. Standard for et komprimert bildeformat som p.g.a. komprimeringen egner seg godt for bruk på nettet.
[Knapp]Kilde: Når jeg bruker ordet kilde mener jeg det dokumentet (i Internet Explorer vises dette i Notisblokk) som viser alle HTML-kodene/taggene som er brukt på en side. Nettleserne "oversetter" dette kildedokumentet til HTML. Du kan se på kilden ved å gå inn på «Vis» i filmenyen i nettleseren, og der velge «Kilde».
[Knapp]Kode: Når jeg bruker ordet kode mener jeg HTML-koder. Se «Tag(g)».
[Knapp]Kommando: Se «Tag(g)».
[Knapp]Lenke/Link: Se «Hyperlink».
[Knapp]Nettleser: Program man bruker for å navigere, eller surfe på nettet med. Er dessuten en oversetter for HTML. De mest vanlige nettleserne er gratis, nemlig Internet Explorer og Netscape Navigator. Det finnes også en norsk nettleser som er svært rask, Opera. Denne må du betale litt for.
[Knapp]Pekere: En hyperlink som peker mot en adresse et annet sted på webben. Ved å klikke på slike navigere du rundt på nettet. Se også «Hyperlink».
[Knapp]Rammer: I HTML-sammenheng; Deler skjermen inn i flere deler som alle kan vise forskjellig innhold. Hjemmesideskolens sider er delt inn i to vertikale rammer. Til venstre en meny som hele tiden er den samme og som ikke oppdateres. Til høyre en større ramme der innholdet forandres ut fra hvilket ikon jeg klikker på i menyen.
[Knapp] SGML: Forkortelse for Standard Generalized Markup Language. Standard for lagring av dokumenter i strukturert form i en database.
[Knapp]Shareware: Programmer du kan bruke i en tidsavgrenset periode før du må betale for videre bruk. Noen ganger slutter programmet ganske enkelt å fungere, andre ganger er det din egen samvittighet som avgjør om du skal betale for programmet eller fortsette å bruke det gratis.
[Knapp]Tag(g): Tagger, kommandoer eller koder. Vi bruker slike tagger til å skrive HTML. Disse blir usynlige når vi ser på et html-dokument i en nettleser. Alle tagger har en start- og en slutt-tag. Unntak er <hr>, <br> og <p>.
[Knapp]Thumbnail: En miniatyrutgave av et bilde. På hjemmesider ofte brukt for å spare nedlastningstid av sider med mange bilder. Miniatyren er oftest en klikkbar link til en side som viser bildet i full størrelse.
[Knapp]URL: Forkortelse for Uniform Recource Locator. Betegnelse på hvordan dokumenter og andre ressurser på Internett adresseres. Enhver side på nettet har en unik URL.
[Knapp]Web-server: En datamaskin som står som en tjener i et nettverk, vanligvis tilknyttet Internett. Denne leverer web-sider.
[Knapp]WWW: Forkortelse for World Wide Web, webben eller nettet (som egentlig omfatter mye mer enn WWW). Det er den delen av Internett der dine sider blir liggende, og som vi surfer på. Kan oversettes med verdensveven, selv om den norske betegnelsen ikke er like mye brukt som den engelske.
[Knapp] WYSIWYG: Forkortelse for What You See Is What You Get. Kort og godt noe som forteller deg at det du ser er det du får.
[Knapp] XML: Forkortelse for eXtensible Markup Language. Et språk utviklet for å gjøre det mulig å implementere SGML på World Wide Web. I likhet med HTML er språket konstruert spesielt for å lage Web-dokumenter, men språket er i motsetning til HTML ikke et fastlåst språk, men utvidbart (derav «extensible»). XML har mer avanserte muligheter enn HTML, blant annet mulighet til å kunne lage egne tagger, og dermed lage dokumenter med sofistikerte underliggende datastrukturer, som kan behandles av en hvilken som helst sluttbrukerapplikasjon, eller f.eks. en søkemotor. Mens man med HTML er fastlåst til én dokumenttype, kan man med XML selv definere sine egne dokumenttyper.

Er det noen ord du lurer på som du ikke finner i ordlisten, kan du ta en titt på denne online ordboken fra Cita Data.


Lill Berg Nordheim, 20©00