.

.
.

[Tekstheader]

Den viktigste delen av en hjemmeside er teksten. Enda mer hva du skriver enn hvordan du skriver det, selvfølgelig. Likevel; tekst kan formateres på forskjellige måter. Jeg har bare tenkt at du skal lære de mest grunnleggende nå. Siden kan du, om du finner hjemmesider som har tekstformatering du finner spennende, «stjele» idéene ved å kikke i kilden til HTML-dokumentet.

Du kan få tekst til å blinke og fly over hjemmesiden din, men i skrivende stund støtter ikke alle versjoner av nettlesere dette. Skal du få det til å virke med alle nettlesere bør du derfor lage det som javascript eller java applets, noe som krever litt mer avanserte kommandoer. Det finnes likevel små programmer som utfører dette for deg, disse kan du få tak i på Internett for en billig penge.

Før du begynner å skrive, kan det være lurt å passe på at Notisblokk er satt opp med linjebryting. Dette har ikke annen praktisk betydning enn at det letter oversikten din mens du skriver.

Figur 8: De tekstformateringene du kommer til å få mest bruk for finner du under. Hvordan en del av disse blir kan du se nedenfor figuren.

[Tekstformater]
Figur 8.

[Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp]

<H1>Header 1</H1>

<H2>Header 2</H2>

<H3>Header 3</H3>

<H4>Header 4</H4>

<H5>Header 5</H5>
<H6>Header 6</H6>
<b>Fet skrift</b>
<i>Kursiv (skråstilt) skrift</i>
<b><i>Fet kursiv</b></i>

Når du arbeider med teksten din vil ikke nettleseren din senere oppfatte det om du bruker linjeskift-tasten mens du skriver. Teksten din blir skrevet i ett helt til du setter inn taggen for «Break» <br> eller «Paragraph» <p>. Det er svært viktig at du husker på dette sånn at du får luft inn i teksten din.

Til hovedoverskrifter er <H1> eller <H2> gjerne det beste, til underoverskrifter <H3> eller <H4>. Personlig syns jeg <H6> er for liten til å egne seg til noe som helst.

Horisontal linje <hr> er selvfølgelig egentlig ikke en del av tekstformateringen, men den kan brukes sammen med tekst for å markere skiller, jeg har derfor tatt den med her.

Det kan være verdt å merke seg at en tagg kan inneholde flere kommandoer, for eksempel kan du skrive inn både skrift-kommandoen for farge og font i samme taggen. Dette gjør du slik:
<font color="#FFFFFF" face="Arial">.

I tillegg kan du ha en annen farge på deler av setninger eller enkeltord. Da ser taggene slik ut:
<font color="#ADFBFA ">deler av setninger</font> eller <font color="#D9DAFF">enkeltord</font>.

Det kan være verdt å huske på at for at en besøkende på hjemmesiden din skal se teksten med den skriften du har valgt, så må vedkommende ha denne installert på datamaskinen sin. Det er derfor lurt å holde seg til standard fonter, slik som Times New Roman, Arial og Comic Sans (sistnevnte finnes i alle fall på maskiner som har en eller annen form for Office-variant installert). Legg dessuten vekt på å bruke en font som er lett å lese, noe alle disse tre er. Spesifiserer du ikke font, så er Times New Roman standard font for HTML-dokumenter.

.

[Tips!]

I stedet for å bruke en av Header-formateringene som overskrifter kan du lage disse som bildefiler. På den måten slipper du blant annet å tenke på hvilken font du velger, du er ikke lenger avhengig av at brukeren av sidene dine har fonten på sin maskin. Det finnes selvfølgelig mange forskjellige måter å lage slike overskrifter på, en av dem har jeg beskrevet i tipsruten på siden for lyd og bilde.

Bruk aldri understreket blå tekst på en hjemmeside da denne lett forveksles med hyperlinker med standard farger, noe som er utrolig irriterende! Bruk helst ikke <u>understreket</u> tekst i det hele tatt.


Lill Berg Nordheim, 20©00