.

.
.

[Startheader]

Før du går i gang ..

.. med å lage hjemmesiden din, er det noen ting du bør tenke over:

[Knapp]Hva skal hjemmesiden inneholde?
Svært mange føler etter en tid på nettet at de må ha sin egen hjemmeside. En hjemmeside er faktisk en flott måte å komme i kontakt med nye mennesker på. Finner noen noe av interesse på nettopp din side, så kan jeg nesten garantere at det begynner å komme mail fra spennende mennesker med samme interesser som dine ned i mailboksen din.

Verdensveven flommer over av sider om alt og ingenting. Litt av vitsen med en hjemmeside er at den blir besøkt. For å få besøk, må siden inneholde noe av interesse for en eller annen. Har du en hobby du brenner for kan det for eksempel være en idé å ha med litt om denne. Føler du at du har noe å fortelle om, er en hjemmeside en fin måte å dele interessene dine med andre på.

[Knapp]Hvem ønsker du å nå med hjemmesiden din?
Alle typer mennesker surfer på nettet. Tenk over om det er en bestemt gruppe av disse du ønsker å henvende deg til. Dette kan være folk som spiller i korps, samler på frimerker, liker en bestemt hunde- eller katterase, digger U2 og Ole Brumm (sånn som jeg), eller ganske enkelt elsker vitser. Skal målgruppen være nordmenn, eller har du ambisjoner om å nå hele verden? Sistnevnte krever ikke annet enn engelsk hjemmeside i tillegg til en norsk.

[Knapp]Hvordan skal hjemmesiden se ut?
Bla gjennom bakgrunner og se om det er en du liker, og velg denne. Mitt råd er at du holder deg til en bakgrunn eller en bakgrunnsfarge, dette gir et mer ryddig inntrykk enn om hver ny side har en egen bakgrunn. Hvilke typer skillelinjer ønsker du? Animasjoner? Samle alle disse i en mappe som du kaller «WWW» (Du kan kalle den hva du vil, men heretter tar jeg utgangspunkt i at mappen heter WWW.) Ombestemmer du deg er det bare å bytte ut ting etter hvert som du finner noe du liker bedre. Poenget er å finne ting som passer sammen og gir et enhetlig inntrykk.

Prøv deg gjerne frem med forskjellige bakgrunner og tekstfarger i kombinasjon. Pass bare på at teksten er lett å lese. (Personlig liker jeg rolige, ensfargede bakgrunner best, nettopp på grunn av lesbarheten.)

[Knapp]Hvordan teste det du gjør underveis?
Om du bare har en nettleser på datamaskinen anbefaler jeg deg at du også laster ned flere som du tester med parallelt. Jeg bruker alltid Opera, Internet Explorer og Netscape når jeg tester nye koder jeg setter inn på sidene mine. Disse tre støtter ikke helt samme standardene, og finner du et konsept som fungerer med alle tre kan du føle deg temmelig trygg.

Hver gang du skriver inn en ny kode, eller forandrer noe i kilden må du lagre forandringene før du klikker oppdateringsknappen¹ på nettleserne dine sånn at du kan sjekke det du har gjort. Erfaringsmessig er det lurt å gjøre dette ofte. Har du gjort ferdig utseendet på siden din og bare skal skrive inn tekst er det ikke nødvendig å teste i mer enn en nettleser så lenge du holder deg til standard formatering.

[Knapp]Så setter vi i gang.
Når du har tenkt gjennom disse tingene, er du nesten klar for å begynne på selve sidene. Før du setter i gang med å studere koder vil jeg anbefale deg en tur innom tips- og peker-sidene her på hjemmesideskolen. Der vil du finne nyttige lenker du kan besøke for å finne de tingene du er ute etter, samt en del tips som kan være greie å ha i bakhodet når du går i gang med selve utformingen.

Lykke til med din egen hjemmeside på verdensveven!

[Tips!]

Når du finner en slik rute som dette nederst på noen av sidene, så inneholder den tips som kanskje passer best når du har holdt på med arbeidet med hjemmesidene dine en stund og begynner å komme inn i det mest grunnleggende.

Kall det gjerne «tips for den litt viderekomne». :-)


¹ Sånn ser oppdateringsknappene ut:

Opera: Netscape: Internet Explorer:


Lill Berg Nordheim, 20©00