.

.
.

[Programheader]

HTML editorer
Andre nyttige programmer
Bilderedigering


Her tar jeg for meg noen programmer som kan være til hjelp når du skal lage hjemmesidene dine. Jeg har prøvd å få med fordeler og ulemper ved de forskjellige HTML editorene jeg har brukt. Ha likevel i tankene at dette er mine erfaringer og vurderinger, samt at jeg ikke har testet alle programmene like godt.

En del av programmene kan ha kommet i nyere versjoner siden Hjemmesideskolen ble laget. Besøker du hjemmesidene til de forskjellige programmene (se Peker-siden), finner du informasjon og eventuell pris på siste versjon.

Noen programmer er gratis (freeware), andre er shareware som du kan prøve i en begrenset tidsperiode før du må betale for videre bruk. Noen er fulle versjoner du må betale for med en gang uten å prøve først, eller du kan prøve dem i demoversjoner der en del viktige funksjoner er utelatt.

Typisk nok kan du lage kjempeflotte hjemmesider uten å betale noe ekstra for spesialprogrammer. «Ulempen» er at disse krever en større innsats av deg. Bonusen du får er at det hele tiden er du og ikke programmet du bruker som har kontrollen på det du holder på med.

Hva du foretrekker å bruke blir til syvende og sist en smakssak, både ut fra hvor enkle du finner de forskjellige programmene, og ikke minst hva du ønsker å oppnå ved å bruke dem. En annen ting er altså at du må vurdere hvor mye du er villig til å betale for det du bruker for å få et program som ser flott ut, men neppe er særlig mer funksjonelt til syvende og sist.

Uansett hvilket program du til slutt ender opp med, så husk igjen at det er lurt å teste ofte underveis, helst i flere nettlesere. Slik unngår du kjedelige overraskelser når du stolt viser frem ditt ferdige produkt til kameraten din som bruker Netscape mens du har holdt deg til Internet Explorer.

Et argument for å holde deg til Notisblokk og standard HTML-koder er nettopp at det er der det dukker opp færrest overraskelser. Det er dette programmet vi skal bruke på kurset vårt. Etter min mening tidenes beste og mest kontrollérbare HTML editor.

HTML editorer

Notisblokk i Windows 95/98.

Fordeler:
[Knapp] Billig. Notisblokk følger med som en del av Win 95/98, så du trenger ikke kjøpe noe eget program for å lage bra hjemmesider.
[Knapp] Du lærer HTML koder fra grunnen av, noe som faktisk er morsomt.
[Knapp] Om du holder deg til grunnleggende HTML kan du være trygg på at det du gjør fungerer i alle nettlesere som brukes.
[Knapp] Du har full kontroll med hva du til enhver tid gjør.
[Knapp] Å bruke «klippe/kopiere» til utklippstavlen og «lime inn» igjen derfra fungerer svært bra, noe som ikke kan sies om en del av de andre editorene jeg har prøvd.
[Knapp] Det er morsomt å kunne fortelle imponerte venner at det ferdige produktet er helt ditt eget.

Ulemper:
[Knapp] Du lære HTML.
[Knapp] Skal du få til spennende detaljer krever dette en større innsats av deg. (På den annen side, når du har lært HTML fra grunnen av og du finner ting på andres sider som du syns er spennende, kan du ved å åpne kildedokumentet til siden kopiere det du vil ha og lime det inn i ditt eget HTML-dokument og tilpasse det til eget bruk.)
[Knapp] Det er fort gjort å gjøre feil. Etter hvert lærer man seg å finne feilene man gjør ganske fort, nettopp fordi man vet hvordan ting fungerer.

NoteTab Pro.

Fordeler:
[Knapp] Er en Notisblokk-variant som legger vekt på å forenkle bl.a. HTML. Programmet kan settes opp til å erstatte Notisblokk i Win98.
[Knapp] Viser HTML-koder med farger. Dette er svært oversiktlig.
[Knapp] Setter inn HTML-koder automatisk, er greit for den som ikke gidder taste så mye selv.
[Knapp] Finnes også i en Light- og en Standard-versjon som skulle gjøre nytte for seg.
[Knapp] Du må vite hvordan de forskjellige HTML-kodene ser ut for å ha nytte av programmet.

Ulemper:
[Knapp] Programmet koster penger og kan så vidt jeg vet bare kjøpes via nettet, i alle fall her i Norge. Light eller Standard-varianten burde gjøre nytten, men disse har jeg ikke prøvd.
[Knapp] Du kjenne til de forskjellige HTML-kodene for å ha nytte av programmet.

FrontPage Express.

Fordeler:
[Knapp] Billig. Programmet følger med Internet Explorer 5.x og Windows 98, og er en slags lettversjon av det mye kraftigere og mer avanserte FrontPage 98/2000.
[Knapp] Egner seg godt til å formatere tekst med da det i bruksmåte minner svært om et vanlig tekstbehandlingsprogram.
[Knapp] Fungerer flott som et tillegg til Notisblokk.
[Knapp] WYSIWYG-basert.
[Knapp] Du må kunne en del HTML for å få fullt funksjonelle hjemmesider.

Ulemper:
[Knapp] Du må kunne en del HTML for å få fullt funksjonelle hjemmesider. (Kommer an på øynene som ser om dette er en fordel eller en ulempe.)
[Knapp] Vær oppmerksom på at dette programmet, i likhet med FrontPage 98/2000, lager sine egne standarder på kodene dine så snart du har brukt det til å gjøre forandringer i teksten din.

Netscape Composer.

Fordeler:
[Knapp] Billig. Composer er en del av Netscape Communicator 4.x/6.0 som kan hentes gratis på Internett.
[Knapp] Har en trollmann (Page Wizard) som kan hjelpe deg i gang med sidene dine.

Ulemper:
[Knapp] Sidene du lager fungerer ikke alltid like bra sammen med litt eldre nettlesere. (Menyer blir forskjøvet o.l.)
[Knapp] En del av fargene ser ofte «syke» ut når de testes med andre nettlesere enn Netscape, i alle fall eldre versjoner av disse.
[Knapp] Trollmannen er en online hjelper. Du må altså være logget på nettet for å kunne bruke den.

FrontPage 98/2000.

Fordeler:
[Knapp] Er en såkalt WYSIWYG editor.
[Knapp] Du trenger ikke lære HTML for å lage flotte hjemmesider.
[Knapp] Komposisjonsdelen av programmet (FrontPage Editor) fungere omtrent som vanlig tekstbehandling der du kan skrive teksten din og sette inn bilder uten å tenke på koder i det hele tatt, de blir laget mens du skriver.
[Knapp] Flott til å lage rammer (frames) og tabeller med.
[Knapp] FrontPage har mange flotte temaer for dem som ikke har fantasi nok til å komme på et eget unikt utseende på hjemmesidene sine.

Ulemper:
[Knapp] Programmet koster penger, og skal du ha fullt utbytte av de mulighetene programmet tilbyr bør du kjøpe bøker i tillegg. Disse koster selvfølgelig også penger.
[Knapp] Fungerer dårlig til å «klippe»- og «lime» tekst fra utklippstavlen. Lager for eksempel automatisk avsnitt ved linjeskift. (Du kan omgå problemet ved først å lime inn i Notisblokk og etterpå lime inn i FP Editor.)
[Knapp] FrontPage har det med å leve sitt eget liv uten å spørre om tillatelse, det gjør slett ikke alltid slik du vil. (Personlig har jeg et ganske sterkt «hat»-forhold til FrontPage Explorer som har det med å styre alt jeg slett ikke ønsker skal styres. Om man f.eks. ikke holder tunga rett i munnen når man installerer programmet, kan man få litt av en jobb med å lete frem igjen de sidene man har brukt timer på å forandre. Explorer har nemlig lagret de oppdaterte filene dine på et, for deg totalt ukjent sted.)
[Knapp] Programmet lager et virvar av mapper mens du jobber med hjemmesidene dine, og det kan være vanskelig å holde greie på hva som ligger hvor og hva man overføre til serveren for at alt skal fungere.
[Knapp] Har en helt egen Microsoft-standard på de fleste kodene. Dette fungerer ikke alltid like bra med andre nettlesere enn Internet Explorer.
[Knapp] De virkelig morsomme og stilfulle effektene du har tatt i bruk fungerer i alle fall ikke med noe annet enn Internet Explorer. Noe du selvfølgelig ikke oppdager før du føler at sidene dine blir tamme uten tekst som flyr eller blinker over førstesiden din.
[Knapp] Bruker du et av de temaene som følger med FrontPage kan du gå sterkt ut fra at det finnes flere som har en side som ligner din på en prikk.

(FrontPage2000 er en del av Office 2000 Premium, men kan så vidt jeg vet også kjøpes separat.)

HotDog Professional 6.x og HotMetal Pro 6.x.

Fordeler:
[Knapp] Følger etter hva jeg kan se HTML4-standard.
[Knapp] Lett å bruke.
[Knapp] Slike programmer viser ofte kilde der det også er brukt forskjellige farger for å utheve HTML-kodene. Dette er svært oversiktlig og gjør det lett å følge med på hva du foretar deg til enhver tid.
[Knapp] Lager rammer og tabeller på en enkel måte.
[Knapp] Du arbeider i et miljø som ligner svært på kilden i Notisblokk, men i stedet for å skrive inn HTML-kodene manuelt har du knapper som du trykker på for å sette dem inn.
[Knapp] Begge programmene finnes i demo- eller sharewareversjoner sånn at du kan prøve dem før du eventuelt bestemmer deg for å kjøpe.

Ulemper:
[Knapp] Er ikke gratis, HotDog koster rundt 1000 kroner, HotMetal ca. 500 kroner mer.
[Knapp] Kan være vanskelig å få tak i om du ikke har et kredittkort som du kan (og ikke minst tør) bruke på Internett.
[Knapp] Du lærer egentlig lite HTML ved å bruke dem, om du da ikke er av dem som studerer kilden veldig inngående mens du arbeider.

CoffeeCup HTML Editor Pro 8.x.

Fordeler:
[Knapp] Programmet er forholdsvis billig, men har likevel utrolig avanserte muligheter.
[Knapp] Programmet har en bra og svært omfattende hjelpefil.
[Knapp] Flott til å lage stylesheets med.
[Knapp] Over 50 ferdige javascript er inkludert.
[Knapp] Konverterer automatisk bilder til webvennlige bildeformater.

Ulemper:
[Knapp] Kan kun kjøpes ved at du laster ned installasjonsfila fra Internett, noe som igjen betyr at du er avhengig av kredittkort.

Stone's WebWriter 3.

Fordeler:
[Knapp] Programmet er gratis til privat bruk, men for å ha rett på support må du betale 140,- danske kroner for det.
[Knapp] Programmet er omfattende, svært enkelt å bruke og har det meste du trenger for å lage bra hjemmesider.
[Knapp] Er HTML4-basert og har flere javaskripts innkludert.
[Knapp] Programmet er dansk, noe som burde være greit nok for oss nordmenn å forstå.

Ulemper:
[Knapp] Det er uvant å arbeide med danske menyer, men etter en tid kommer du godt inn i det.
[Knapp] Programmet kan så vidt jeg har funnet ut kun kjøpes via nettet. (Men hva gjør det så lenge du kan laste ned en helt gratis fullversjon?)


Noen HTML editorer jeg ikke har prøvd, men som skal være svært bra.

Macromedia Dreamweaver 3.

[Knapp] Koster i overkant av 4000 kroner, men skal ha mange flotte muigheter. Er etter hva jeg har lest profesjonelle webdesigneres verktøy. (Jeg ville heller satset på FrontPage 2000, særlig med tanke på pris og det faktum at FrontPage har mange familielikheter med Microsoft Office.)

Adobe PageMill.

[Knapp] Programmet følger innimellom med diverse hardware/programvare. Bra til å bearbeide tekst med.

CoffeeCup HTML Express.

[Knapp] Shareware som koster rundt $20.00.
[Knapp] Kan prøves i 15 dager før du eventuelt må betale for det.
[Knapp] Er en noe mindre versjon av CoffeeCup HTML Editor Pro.

HotDog Express.

[Knapp] Shareware som koster $49.95.
[Knapp] Du kan prøve programmet i 30 dager uten å betale noe som helst for det.
[Knapp] Er en forenklet versjon av HotDog Professional.

Splash! Web Authoring.

[Knapp] Shareware som koster $49.95 om du vil bruke det etter en 21 dagers prøveperiode.
[Knapp] (Programmet fikk leve sitt eget liv på min PC omtrent fem minutter da det krasjet hele systemet mitt etter installasjonen. Noe som pleier bety at andre finner programmet fortreffelig.)
[Knapp] Er beregnet på nybegynnere.
[Knapp] Inkluder er en WYSIWYG (What Yo See Is What You Get) pakke og en egen FTP-klient.

WebPrecinct Web Scrapbook.

[Knapp] Freeware, kan altså lastes gratis ned fra nettet.
[Knapp] Ser utrolig ryddig og brukervennlig ut ved første øyekast.
[Knapp] Er et svært enkelt program å bruke for nybegynnere, hvis man skal tro det som står skrevet om programmet bl.a. hos Tucows.

1-4-All.

[Knapp] Shareware som koster $30.00.
[Knapp] Hele 60 dagers evalueringsperiode før du eventuelt må betale for videre bruk.
[Knapp] Har egen klient til å se på HTML og bilder i, samt en del ferdigdefinerte javascript.
[Knapp] Bruker fargekoder og er intuitivt.

Ace Expert.

[Knapp] Shareware som koster $49.00
[Knapp] Kan brukes 25 ganger før du må kjøpe programmet.
[Knapp] Ser ryddig og greit ut ved første øyekast.
[Knapp] Har 20 forskjellige temaer, sjekker koder og rettskriving (men ikke på norsk!), 2500 grafikkfiler er inkludert, det har 50 ferdigdefinerte java applets og 12 ferdigdefinerte javascripts m.m.
[Knapp] Har egen FTP manager.

Arachnophilia

[Knapp] Freeware, kan altså lastes gratis ned fra nettet.
[Knapp] Du kan laste inn ferdige tabeller, ferdig formattert tekst i programmet, de blir konvertert til HTML automatisk.
[Knapp] Støtter CGI, frames, Java, JavaScript m.m.
[Knapp] Har egen innebygget FTP klient som automatisk oppdaterer websiden din.

Hippie 98.

[Knapp] Shareware som koster $39.95. Du kan bruke det 50 ganger før du må betale for det.
[Knapp] Dette programmet ser svært bra ut, og skal være enkelt å bruke.

Tarantula.

[Knapp] Shareware som koster $90.00 etter en prøveperiode på 30 dager.
[Knapp] Er en WYSIWYG HTML editor.
[Knapp] Har egen image map editor, tabell editor, Javascript/VBScript support, og konverterer TGA/PCX/BMP til GIF/JPG.


Andre nyttige programmer.

The HTML Reference Library.

Et lite program som på engelsk forteller det meste om HTML-tagger, stylesheets m.m. Her finner du alle de taggene du etter all sansynlighet kommer til å få bruk for noen sinne og mye, mye mer. Programmet er freeware, og du kan laste det ned her.

CoffeeCup Applet Button Factory.

Et lite program til å lage javaknapper og -menyer med. Programmet er svært enkelt å bruke. Finnes både som shareware og full versjon du må betale noen kroner for.

CoffeeCup Image Mapper.

Programmet jeg har brukt til å lage de klikkbare delene av menyen til venste. Ikonene er samlet i ett bilde som jeg har delt inn i flere klikkbare deler. Finnes både som shareware og full versjon du må betale noen kroner for.


Bilderedigering.

LView Pro 1.D/32.

Et lett forståelig, lite sharewareprogram for bilderedigering som jeg før jeg fikk PaintShop Pro brukte sammen med «Print Scrn»-tasten når jeg lagde overskrifter til sider i f.eks. Word. Det finnes også en mulighet for «Capture screen/window» i programmet. Det er enkelt å klippe ut deler av bilder, samt å lage gjennomsiktige gifs. Finnes også i en full versjon som koster penger.

PaintShop Pro 5.0/6.0.

Et mer avansert program til å bearbeide bilder med. Egner seg svært godt når du vil ordne på bildene før du legger dem på sidene dine. Et program til å lage animasjoner med, Animation Shop, følger også med når du kjøper PaintShop Pro. Likevel er kanskje det flotteste med programmet i HTML-sammenheng at det viser fargekoden for alle farger du måtte finne på å mikse (se under «Fargekoder» på tips-siden). Det vil blant annet si at du på en enkel måte kan ta en farge ut av et bilde, finne fargekoden og bruke denne som bakgrunnsfarge på sidene dine.

CoffeeCup Gif Animator.

Ypperlig program til å lage små animasjoner med hvis du ikke har PaintShop Pro 5/6. Finnes både som shareware og full versjon du må betale noen kroner for.


Lill Berg Nordheim, 20©00