.

.
.

[Hyperlinkheader]

Nå skal du lære å sette inn hyperlinker på sidene. Disse linkene skal hjelpe dem som besøker sidene dine til å navigere rundt. Du bruker også hyperlinker når du vil lage pekere til helt andre steder på verdensveven, kanskje til sider som forteller mer om de tingene du har skrevet om.

Hyperlinker innenfor egne sider.

Figur 4: Når du skal gå til side 2 på hjemmesiden din, må du sette inn en hyperlink (peker) som viser til denne siden. Ved å klikke på denne pekeren går du videre til neste side, omtrent som om du blar til en ny side i en bok. I nettleseren vil linken se slik ut:

Side 2

Personlig syns jeg det er oversiktlig og ryddig om alle sidene har pekere til hverandre. Dette gjør det enklere å navigere rundt, og en slipper å bruke tilbake-knappen i nettleseren så mye. En av grunnene til å lage sider med rammer (frames) er nettopp at du da har pekerne tilgjengelig hele tiden i og med at du kan lage en egen pekerside i en ramme som ikke en gang trenger oppdateres.

Du kan også bruke knapper eller bilder som linker i stedet for ren tekst. Da må du bytte ut teksten («Side 2») i «Figur 4» med en bildefil slik det er vist i «Figur 6» eller «Figur 7»..

[Hyperlinker 1]
Figur 4.

[Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp]

Hyperlinker ut på verdensveven.

Prinsippet med linker innenfor egne sider og ut på verdensveven er det samme. Eneste forskjellen er hvilken «adresse» de peker mot. Mens de innenfor egne sider viser til et annet HTML-dokument som ligger innenfor samme mappe (relativ URL), så viser pekere ut i verden mot en fullstendig (absolutt) URL. Det er svært viktig at URL'en er gjengitt helt korrekt, ellers vil den ikke virke. Jeg bruker «kopiere» fra adressefeltet i nettleseren og «lime inn» i kilden for å være på den sikre siden.

Figur 5: I nettleseren vil en tekstbasert peker se slik ut:

Lill's Country House

[Hyperlinker 2]
Figur 5.

[Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp]

Figur 6: I stedet for en ren tekstlink, kan du bruk et klikkbart bilde som link.


[Hyperlinker 3]
Figur 6.

[Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp]

Figur 7: Et bilde som brukes som link vil få en ramme rundt seg som viser at dette bildet er klikkbart. Ved å sette inn at «border=0» unngår du denne rammen. Hva du foretrekker blir selvsagt en smakssak, men rammen er vel heller skjemmende enn en pen nødvendighet.

I noen nettlesere (f.eks Opera 3.60) kan du velge vekk muligheten for at slike rammer synes, eller du kan velge at rammen skal synes uansett hvilke valg den som lagde sidene gjorde. Dette vil kanskje bli mer og mer vanlige valg i nettleserne etter hvert?


[Hyperlinker 4]
Figur 7.

Til slutt vil jeg minne om at Internett er i stadig forandring og fornyelse. Sider forsvinner eller flyttes hele tiden. En link ut på verdensveven trenger derfor vedlikehold sånn at du er sikker på at den til enhver tid virker. Sjekk derfor linker du legger på hjemmesiden din med jevne mellomrom, og rett dem om nødvendig.

.

[Tips!]

Særlig når man bruker rammer kan det være lurt å tenke over hvor man vil at nye sider skal åpne. Skal de åpne i samme ramme som linken er i, i hovedrammen, i hele nettvinduet eller i et nytt nettvindu? Hva man bruker er selvfølgelig litt avhengig av om det er en link innen samme webområde, eller om det er en link til et helt annet sted på nettet. Som oftest vil jeg si det er noe skikkelig tull (når man bruker rammer) å velge at eksterne linker skal åpne i hovedrammen, velg heller nytt nettvindu eller åpning av linken oppå egen side.

Man bruker kommandoen target="xxxx" (target=mål) etter hyperlinken for å kontrollere hvor linken åpner:

<a href="http://littlemy.net" target="_top">

Når du vil at linken skal åpne i samme ramme som linken er i, trenger du ikke skrive noen mål-henvisning. Ellers er følgende mål-henvisninger de vanligste å velge mellom:

target="main" får linken til å åpne i hovedrammen. Dette under forutsetning av at du har navngitt denne som "main", selvfølgelig. (Alle mine linker i knappemenyen har denne mål-henvisningen.)
target="_blank" får linken til å åpne i nytt nettleservindu. Denne kan du f.eks. bruke når du har en link fra et annet nettsted men fremdeles ønsker at ditt nettsted skal være tilgjengelig. Når du på en nettside uten rammer har eksterne linker, kan denne også være et godt valg der. (Men ha i bakhodet at enkelte surfere misliker at det åpnes nye nettvinduer til stadighet.)
target="_top" får linken til å åpne i hele nettleservinduet, altså vil den legge seg over din egen side. Da må brukeren klikke på tilbake-knappen i nettleseren for å komme til siden din igjen. Noe du kan risikere at han ikke gjør om han finner noe av større interesse et annet sted. (Dermed kan det også være lurt å tenke over hvor du legger de eksterne linkene dine. Førstesiden er kanskje ikke noe ideelt valg.)


Lill Berg Nordheim, 20©00