.

.
.

[Bildeheader]

Sette inn bilde - Sette inn lyd


Å ha en hjemmeside uten bilder er omtrent som å lese i en kokebok full av oppskrifter, men uten et eneste bilde. Med andre ord temmelig kjedelig.

Det er egentlig bare to bildeformater som egner seg til bruk på web, nemlig *.gif og *.jpg. GIF har unike egenskaper, slik som at du kan velge å gjøre en farge transparent (gjennomsiktig) eller lage animasjoner. Begrensningen er at det kun brukes 256 farger. JPG er på sin side svært komprimert og gjør at filene ikke blir så avskrekkende store.

En tommelfingerregel er at *.gif egner seg godt for tegninger og f.eks. skjermbilder med tekst mens *.jpg egner seg best for fotografier. Kvaliteten på fotografiene blir dårligere, men bra nok for web, og du beholder fargespekteret.

Jeg er veldig svak for å midtstille bildene på sidene, men du kan selvfølgelig sette dem akkurat der du vil. Skal du ha et bilde til venstre på siden trenger du ikke noen egen kommando fordi det er dette som er standard. (Bruker du align="left" blir ikke bare bildet venstrestilt, men teksten kommer også ved siden av bildet.) Skal det derimot stå til høyre bruker du align="right". Da vil dessuten teksten din komme ved siden av bildet, til venstre. Prøv deg frem for å finne ut hva som passer best på din side. Eksemplene kommer for det meste til å være midtstilte.

Du skal også lære hvordan du setter inn lyd på sidene dine, men dette bør du bruke med forsiktighet da det lett blir masete. Du kan sette inn lyd som starter med en gang du åpner siden, eller du kan lage en klikkbar link som starter musikken om noen ønsker å høre den. Jeg vil anbefale deg å bruke det siste.

Musikk bør helst være i *.mid-format da dette tar minst plass og åpner nesten med en gang. Store filer tar lang tid å åpne, noe du hele tiden bør ha i bakhodet. Et CD-klipp i *.wav-format som varer i ti sekunder kan ta 15-20 minutter å åpne, så sansynligheten for at besøkende på hjemmesiden din noen gang får høre lydklippet er minimal. De gidder rett og slett ikke vente så lenge!

Sette inn bilde.

Figur 9: Kommandoen for å sette inn et midtstilt bilde.

[Testbilde]
Figur 9.

[Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp]

Figur 10: Kommandoen for å sette inn et høyrestilt bilde. Denne kommandoen bør brukes med varsomhet, da enkelte nettlesere (som Opera 3.60) roter en del med med høyrestilte bilder.

[Testbilde]
Figur 10.

[Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp]

Figur 11: Ved å lagre bildet i gif 89a-format kan jeg velge å ta vekk en av fargene bildet består av. Denne gangen har jeg tatt bort den hvite bakgrunnen, sånn at bare blomstene er tilbake. Etter all sansynlighet finner du en god oppskrift på hvordan du lager transparente gifs i det fotoredigeringsprogrammet du bruker. Hvis ikke kan du laste ned LViewPro.

[Testbilde 2]
Figur 11.

[Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp]

Sette inn lyd.

Figur 12: Kommandoen i «Figur 12» lager en klikkbar link til lydfila. På denne måten kan den som besøker siden selv bestemme om han/hun har lyst til å høre lyden eller ikke. Ved å trykke på linken lastes fila ned og åpnes i mediaspilleren som er installert på datamaskinen.

U2: «One»

[Klikkbar link for lyd]
Figur 12.

[Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp]

Figur 13: Kommandoen i «Figur 13» åpner lydfila automatisk sammen med siden. Om du klikker på bildet til «Figur 13» kommer du til en side der du får høre hvordan dette fungerer i praksis.

[Link for skjult lyd]
Figur 13.

[Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp] [Knapp]

Figur 14: Kommandoen i «Figur 14» åpner lydfila automatisk sammen med siden. Det vil være en kjekk, liten spiller der som de besøkende kan slå av. Om du klikker på bildet til «Figur 14» kommer du til en side der du får høre og se hvordan dette fungerer i praksis. (NB! Dette fungerer ikke med Opera 3.60!)

[Link for skjult lyd]
Figur 14.

.

[Tips!]

Lage overskrifter ved hjelp av WordArt i Word og PaintShop Pro 5/6

1) Åpne Word.
2) Åpne WordArt; Sett inn => Bilde => WordArt.
3) Velg den stilen du vil bruke, skrifttype og -størrelse, og skriv teksten du vil ha som overskrift. Redigér den eventuelt til du er fornøyd.
4) Bruk tastekombinasjonen Alt+PrtScn på tastaturet ditt for å «ta bilde» av skjermbildet til Word.
5) Åpne PaintShop Pro.
6) Gå til Edit => Paste As New Image.
7) Klipp ut overskriften din fra det bildet som kommer opp ved hjelp av Crop-verktøyet. Redigér om nødvendig.
8) Lagre bildet som *.gif.

.
Lage transparente bakgrunner i PaintShop Pro

Om du bruker en annen farge enn hvit til bakgrunn på hjemmesiden din,og du nå har fått så flott overskrift, vil du selvfølgelig også ha bort den hvite bakgrunnen på overskriften. Dette kan du ordne på følgende måte:

1) Åpne bildet du vil lage transparent bakgrunn på.
2) Lagre eventuelt bildet som *.gif om det er en annen filtype. (Dette er viktig!)
3) Velg den fargen du vil ha gjennomsiktig ved hjelp av Dropper-verktøyet.
4) Gå til Color => Set Palette Transparency, og velg den fargen du vil ikke skal vise. (I overskrift-bildet vårt er dette hvit.)
5) Lagre endringene.


Lill Berg Nordheim, 20©00